1. Dobrodošli na forum Pijani Tvor

    Za sve probleme pri registraciji kliknite na Help. Ako i dalje imate problema, kliknite na Contact i opišite svoj problem u e-mailu.

    Help Contact 

    Donirajte i postanite član Donator grupe (Premium Membership). Oglašavajte se na forumu Pijani Tvor ili neki drugi vid Marketinga.

    Donacije Oglašavanje Marketing
Dismiss Notice

Pijani Tvor voli jesti i dijeliti kolačiće (cookies).

Daljnjim korištenjem ovog foruma (web stranice), prihvaćate upotrebu kolačića (cookies) web stranice Pijani Tvor.
Više o tome možete pročitati ovdje.

This page uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies.
Read more.
Ups!
Nisi se još uvijek registrirao na forum?
Nije problem, klikni ovdje i kroz 5 minuta si registriran i nećeš više uživati u ovoj poruci.

Ako si već registriran, onda je još manji problem. Klikni ovdje i ulogiraj se na forum.

 Usput, možeš kliknuti i na ova donja tri linka...

 Donacije|Oglašavanje|Marketing

Konzerviranje maslina

Discussion in 'Zimnica' started by Sunka, 19.04.2009..

  1. Sunka

    Sunka Bog i Batina Staff Member

       
    Joined:
    08.04.2008.
    Last seen:
    Today at 01:10
    Messages:
    14,449
    Messages This Month:
    173
    Messages Last Month:
    103
    Messages Last 100 Days:
    408
    Messages Last Year:
    1,009
    Spol:
    Location:
    Crikvenica
    Ratings:
    +5,023 / 130 / -4
    Vrt:
    Crikvenica
    Morski ribolov:
    Kvarner
    Slatkovodni ribolov:
    Tribalj
    Konzerviranje maslina​


    Konzerviranje maslina, Pijani Tvor, vrtlarstvo, ribolov, gastronomija, gastro, www.pijanitvor.com, vrt, biljke, ribe, pijani, tvor, pijanitvor, gardening, fishing, garden, fish, bilje, pijanitvor.com, more, kuhanje, kuhinja




    KONZERVIRANJE ZELENIH MASLINA


    Masline za konzerviranje beru se kad plodovi postignu punu krupnoću i boja im prelazi iz zelene u zlatnožutu. Beru se ručno, a za konzerviranje samo zdravi, neoštećeni plodovi. Prevoze se u plitkim letvaricama i po mogućnosti bi ih odmah trebalo preraditi. Odgorčavaju se 1,8-postotnom otopinom tehničkoga natrijeva hidroksida lužine uz dodatak 2-postotne kamene kuhinjske soli. Odgorčavanje pri temperaturi 20-25 C traje oko 12 i više sati ako su masline krupne. Smatra se da su masline odgorčene kad lužina prodre do 2/3 koštice. Plodovi se ispiru od ostatka lužine tehnološkom vodom 3 - 4 dana mijenjajući je svakih 12 sati. Potom se stavljaju u salamuru otopina kuhinjske soli (8-10-postotne).

    Tako se odgorčavaju i crne masline. To je brz način vezan uz kemikalije, što otežava rad u malom kućanstvu, pa se može primijeniti i stari način konzerviranja zelenih maslina. Zeleni se plodovi umiješaju i umoče u kašu pepela i vapna i drže dok im meso ne požuti do koštice. Za 10 kg plodova uzima se 6 kg pepela i 3 kg vapna. Plodove potom valja oprati i staviti u vodu 8-10 dana. Vodu treba mijenjati svaki dan. Kad se kušanjem ustanovi da meso više nema okus na lužinu, vodu izlijte, a nalijte 10-postotnu salamuru uz dodatak koromača ili lovorova lišća. Plodovi moraju biti posve uronjeni u tekućinu, jer inače mijenjaju boju.




    KOZERVIRANJE CRNIH MASLINA

    Jedan je od najlakših i najjednostavnijuh načina konzerviranja crnih maslina suho soljenje, mokro soljenje i sušenje, a plodovi moraju biti ujednačeno zreli i zdravi. U Dalmaciji se zrele masline često konzerviraju suhim načinom soljenja. Stavite ih u platnenu vreću ili PVC-vreću i pola minute do najviše jedne minute uronite i držite u kipućoj vodi. Potom ih uronite odmah u hladnu vodu i poslažite u staklenke, a svaki sloj pospite kuhinjskom morskom solju, tako da na 1 kg plodova dodate 5-8 dag soli.

    Začini s konzerviranim maslinamaMožete po želji dodati i usitnjene začine - lovor, ružmarin ili komorač. Napunjenu staklenku povremeno protresite kako bi iz njih što prije iscurila vegetabilna voda, jer ta im voda i daje gorčinu. Ta voda mora prekriti plodove, jer ih tako i djelomično konzervira. Prije upotrebe možete masline preliti maslinovim uljem. Ako masline želite čuvati dulje, u tu izlučenu vodu možete dodati neki od konzervansa. Pri mokrom soljenju postupak je isti kao i pri suhom. U kipuću vodu uronite masline malo dulje od dvije do tri minute i odmah potom uronite u hladnu vodu. Pri tom se postupku sol dodaje kao otopina, tj. salamura u koncentraciji 5-8 posto, odnosno 50-80 dag na 10 litara vode. Prvih šest do osam tjedana, svakih 6-7 dana salamura se mijenja dok se ne prestane pjeniti. Poslije toga stavite plodove u staklenku sa salamurom uz dodatak po želji nekoliko zrna papra, lovora ili komorača. Masline se Masline iz pećnicemogu sušiti u peći 6-8 sati na 50 C tako da u plodovima ostane 25-30 % vlažnosti. Možete im po želji dodati i aromatično-začinsko bilje i malo ih posoliti dok se peku. Najbolje je to raditi u krušnim pećima. Osušene masline malo posolite i po želji nalijte ulje i stavite ih u staklenku.
     
    • Thanks Thanks x 1
  2. Krpa

    Krpa Zaslužni useri

       
    Joined:
    17.03.2009.
    Last seen:
    10.03.2014.
    Messages:
    199
    Messages This Month:
    0
    Messages Last Month:
    0
    Messages Last 100 Days:
    0
    Messages Last Year:
    0
    Ratings:
    +8 / 0 / -0
    meni ih stari tako skuha u slanoj vodi.. ali primjetio sam da tako pripremljene masline onda jedu samo dalmatinci  :laughh: 
     
  3. Djole

    Djole Neregistrirani

    Last seen:
    A moment ago
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Fujj,i onda ih da meni da jedem onakve bljutave i gorke..  :zccc: 
     
  4. Krpa

    Krpa Zaslužni useri

       
    Joined:
    17.03.2009.
    Last seen:
    10.03.2014.
    Messages:
    199
    Messages This Month:
    0
    Messages Last Month:
    0
    Messages Last 100 Days:
    0
    Messages Last Year:
    0
    Ratings:
    +8 / 0 / -0
    kazem da ih jedu onda samo dalmatinci, a ti to nisi  :hurra: 
     
  5. Djole

    Djole Neregistrirani

    Last seen:
    A moment ago
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Stari mi iz Dubrovnika  :vttvbb:  sta kada su pre skrti za davat 15 kn za masline iz ducana,posto dole u zloselu ima maslina ohohoho...trebali bi ih 2 tjedna ici malo ocistit u dalmejšu,cek hmhmhm evo jedan zanimljiv datum 10.05.2009.-nedjelja ŠIBENIK – DINAMO  :xqqa:  ugodno sa korisnim,tvoj stari za Sibenik ja za Dinamo a ti za Crvenu Rijeku  :vttvbb: 
     
    Last edited by a moderator: 19.04.2009.
  6. Krpa

    Krpa Zaslužni useri

       
    Joined:
    17.03.2009.
    Last seen:
    10.03.2014.
    Messages:
    199
    Messages This Month:
    0
    Messages Last Month:
    0
    Messages Last 100 Days:
    0
    Messages Last Year:
    0
    Ratings:
    +8 / 0 / -0
    tako je prijatelju.. budemo vidli kad cemo ici..
     
  7. G.O.D.

    G.O.D. Zaslužni useri

    Joined:
    09.03.2009.
    Last seen:
    11.08.2015.
    Messages:
    473
    Messages This Month:
    0
    Messages Last Month:
    0
    Messages Last 100 Days:
    0
    Messages Last Year:
    0
    Spol:
    Ratings:
    +44 / 0 / -0
    koliko kosta kg maslina nepreradjenih, iliti sirovih. otkupna cijena, da li neko zna?
     
  8. Sunka

    Sunka Bog i Batina Staff Member

       
    Joined:
    08.04.2008.
    Last seen:
    Today at 01:10
    Messages:
    14,449
    Messages This Month:
    173
    Messages Last Month:
    103
    Messages Last 100 Days:
    408
    Messages Last Year:
    1,009
    Spol:
    Location:
    Crikvenica
    Ratings:
    +5,023 / 130 / -4
    Vrt:
    Crikvenica
    Morski ribolov:
    Kvarner
    Slatkovodni ribolov:
    Tribalj
    Pa kaj nemaš svoje masline na Braču?
     
  9. Krpa

    Krpa Zaslužni useri

       
    Joined:
    17.03.2009.
    Last seen:
    10.03.2014.
    Messages:
    199
    Messages This Month:
    0
    Messages Last Month:
    0
    Messages Last 100 Days:
    0
    Messages Last Year:
    0
    Ratings:
    +8 / 0 / -0
    neznam gdje to uopce imas kupiti  :hmlj: , ali mozes otprilike izracunati.. za cirka 1l maslinovog ulja, treba ti otprilike 6-7 kg maslina .. ako poslje to domace ulje prodaju za 80-100 kn.. mozes pokusati izracunati koliko bi dobio za 1kg maslina :rtvb:  jos da ne zaboravim.. prerada 100 kg maslina kosta 100 kn.. ako imas vise od 100 kg, onda su nekakve drukcije cijene, ali to je minimalno da bi u uljarni dobio svoje ulje tj.ulje od svojih maslina.. ako imas manje od 100 kg, onda ti daju vec napravljeno ulje u omjeru 10kg-1litra..
     
  10. G.O.D.

    G.O.D. Zaslužni useri

    Joined:
    09.03.2009.
    Last seen:
    11.08.2015.
    Messages:
    473
    Messages This Month:
    0
    Messages Last Month:
    0
    Messages Last 100 Days:
    0
    Messages Last Year:
    0
    Spol:
    Ratings:
    +44 / 0 / -0
    to je zenin miraz :vttvbb:   :xqqa: pa sta mislis zasto pitam koja je cijena...ne vjerujem ja Bracanima  :uimep:  ipak, tvrdi su oni ko onaj kamen njihov :uimep: 
    ako koga bude interesovalo da kupi masline neka mi se javi :uimep: 

    Ne, razmisljam da zapalim kada masline sazriju pa da ih tusnem negdje, pa samo informativno pitam.
     
  11. Blues

    Blues Registrirani

       
    Joined:
    17.09.2008.
    Last seen:
    13.03.2014.
    Messages:
    1,734
    Messages This Month:
    0
    Messages Last Month:
    0
    Messages Last 100 Days:
    0
    Messages Last Year:
    0
    Ratings:
    +40 / 1 / -0
    Na jugu ih rade drugačije i tako su mi najbolje!
    Takozvane tučene
    Nakon branja zelene masline svaku udare čekićem da joj meso pukne do koštice ili novije
    uzmu klješta za vađenje koštica i izvade ih
    nakon toga idu u vreću od krumpira i u more na desetak dana odgorčivanja
    nakon odgorčivanja salamura sa komoračem i to je to
    Tako su izvrsne i meni od domaćih najbolje! :notworthy: 
     
    • Like Like x 1
  12. sobranin

    sobranin Donator

       
    Joined:
    02.03.2010.
    Last seen:
    Yesterday at 22:53
    Messages:
    1,469
    Messages This Month:
    11
    Messages Last Month:
    8
    Messages Last 100 Days:
    97
    Messages Last Year:
    333
    Spol:
    Location:
    Sobra
    Ratings:
    +6,617 / 113 / -1
    Vrt:
    Mljet
    Morski ribolov:
    mljetski akvatorij
    Kod nas to ide ovako:
    Masline, zelene, se beru u devetom - desetom mjesecu, poslije prvih obilnijih kiša kad se masline "napune"sokom ali još ne uljem, dobiju svoju punu veličinu, ali moraju biti još sasvim zelene. / ako ima potpuno zelenih, mogle bi se još brat /.
    Ubrane masline, bez peteljki, se natuku na Blues-ov način, zasjeku nožem do koštice ili izbodu viljuškom - kako je kome zgodnije-. Zatim se stave u more obavezno tri sedmice ( ako su u posudi salamura-more- se mora mjenjati svaki dan, ako su u vreći u moru, vraća se protrese svakodnevno ).
    Masline u boci se zalije isključivo sa napravljenom salamurom - ni u kom slučaju sa morem-. Salamura se pravi tako da se u prokuhanoj ali ne vrućoj vodi /kod nas je to kišnica/ rastopi morska sol u tolikom koncetratu "da u njoj krompir počinje plivati" - ne više i ne manje soli. U bocu se između maslina i na vrh stavi komorač, obavezno napuni salamurom preko svega do vrha i dobro zatvori. Tako konzervirane su izvrsne i duže od godinu dana.
     
    • Like Like x 1
  13. darkoford

    darkoford Tvor

    Joined:
    24.08.2010.
    Last seen:
    Today at 01:03
    Messages:
    6,181
    Messages This Month:
    18
    Messages Last Month:
    17
    Messages Last 100 Days:
    94
    Messages Last Year:
    448
    Spol:
    Location:
    Karlstad
    Ratings:
    +16,431 / 315 / -12
    Gdje se mogu nabaviti klješta za vađenje koštica iz maslina i kako se pune?
     
  14. smiky53

    smiky53 Neregistrirani

    Last seen:
    A moment ago
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Ja zrele masline spremam ovako:

    U protvanj stavim foliju i na nju masline da pokriju dno.
    Dakle, ne više redova.
    Stavim u pečnicu i sušim ih 6 sati na 60 stupnjeva.
    Izvadim i pustim da se ohlade.
    Stavljam u pvc vrečice pa u frizer da ih okupa hladnoča.
    Sutradan vadim u teglu količinu koju ću jesti narednih dana.
    Zalijem ih maslinovim uljem, posolim i uvijek ubacim kriške limuna
    (ili samo sok ako limun nije domaći i neprskan) i centimetar štapića cimeta.
    Svim mojim prijateljima se sviđa ovakva priprema.

    Ovako cijelu godinu, od berbe do berbe imam svoje masline.

    Malo sam eksperimentirala i sa rasolima i kratkotrajnim kuhanjem ali najdraže su mi na gore opisani način.
     
    • Like Like x 1
  15. Jadranka

    Jadranka Donator

    Joined:
    17.03.2010.
    Last seen:
    Yesterday at 18:59
    Messages:
    2,272
    Messages This Month:
    9
    Messages Last Month:
    25
    Messages Last 100 Days:
    81
    Messages Last Year:
    311
    Spol:
    Location:
    Opatija
    Ratings:
    +11,793 / 149 / -4

    Kliješta bi mogao naći u svakoj većoj trgovini gdje imaju kuhinjski pribor.
     
    • Thanks Thanks x 1
  16. mima79

    mima79 Flurfek

    Joined:
    02.06.2015.
    Last seen:
    Yesterday at 10:31
    Messages:
    415
    Messages This Month:
    11
    Messages Last Month:
    2
    Messages Last 100 Days:
    93
    Messages Last Year:
    348
    Spol:
    Location:
    Rovinj
    Ratings:
    +7,250 / 108 / -2
    Vrt:
    Rovinj, Žuntići
    Vidim da ova tema nije bila dugo otvarana, pa bi ja tražila savjet kako konzervirati masline u salamuri. Pročitala sam savjete i tu i na internetu. Ima puno recepata, pa neznam za koji bih se odlučila. Ali znam što nebi, a to je soda kauštika ili vapno za odgorčavanje, a ni vreću u more nebi stavljala, jer mi je nezgodno. Ima neko osobna iskustva koji je način za odgorčavanje i dali se mora probosti masline dok se namaču u vodi ili salamuri ili se može i bez toga? :hmmm:  Imam par stabla ascolane tenere, ali do sad se nisam upuštala u konzerviranje, sve je išlo u ulje.  :ruka: 
     
    • Like Like x 2
  17. Kalamarko

    Kalamarko Donator

    Joined:
    09.01.2011.
    Last seen:
    Yesterday at 22:57
    Messages:
    2,247
    Messages This Month:
    5
    Messages Last Month:
    1
    Messages Last 100 Days:
    39
    Messages Last Year:
    341
    Spol:
    Location:
    Apsyrtides
    Ratings:
    +18,767 / 642 / -7
    Vrt:
    Martinšćica
    Morski ribolov:
    Lošinj, Ilovik, Susak, Unije
    Pobrati masline koje su već počele mijenjati boju prema zrelim. 1 kg krupnih i zdravih maslina staviti u hladnu vodu tako da su potpuno potopljene. Svako jutro (ili večer) mijenja se voda kroz 8 dana.Nakon 8 dana masline se izvade iz vode, preliju sa hladnom salamurom, pune u staklenke i zatvaraju celofanom.
    Na vrhu se ponekad zna stvoriti neka bljuzga ružnog izgleda pa se može na vrhu prije zatvaranja staklenke nadoliti ulje. Masline spremljene na ovaj način zadržavaju prirodni okus i vrlo su gorke.
    Salamura (rasol): Na 7 dcl vode dodati 10 dkg soli. Prokuhati i ostaviti da se ohladi.
     
    • Like Like x 6
    • Thanks Thanks x 1
  18. sobranin

    sobranin Donator

       
    Joined:
    02.03.2010.
    Last seen:
    Yesterday at 22:53
    Messages:
    1,469
    Messages This Month:
    11
    Messages Last Month:
    8
    Messages Last 100 Days:
    97
    Messages Last Year:
    333
    Spol:
    Location:
    Sobra
    Ratings:
    +6,617 / 113 / -1
    Vrt:
    Mljet
    Morski ribolov:
    mljetski akvatorij
    Mislim @Kalamarko da će ti ovako konzervirane bit (ostat) pregorke i za moj ukus nejestive. (vidi moj post br. 12 od 22.0.2010)
    Tvoj i moj način se razlikuju u nekoliko stvari:
    1. kod nas masline za konzerviranje ne smiju još mjenjat boju, moraju bit zelene.
    2. prije namakanja u salamuri (ili moru) mora ih se 'natuć' t.j. ili udarcem ili nožem ili viljuškom, oštetit, zarezat, probit kožica da izlazi gorčina.
    3. namaču se uglavnom cca. 3 sedmice i svaki dan se mjenja tekućina
    4. da bi konzervirane imale bolji i pikantniji okus mi u završnoj fazi u bocu stavljamo i komadiće komorača
    Da, salamura za završno pakiranje se mora praviti (nikako ne koristiti more). Ako najgornje masline u konačno zatvorenoj boci ostanu makar djelomično 'na suhom', obavezno će se ubuđati, stvorit će se plijesan. Zato je dobro nabaviti plastične štitnike koji masline drže pritisnute pod tekućinom.
     
    Last edited: 01.12.2015.
    • Like Like x 4
    • Thanks Thanks x 1
  19. cvaknuta

    cvaknuta V.I.P.

    Joined:
    15.03.2010.
    Last seen:
    Today at 05:53
    Messages:
    2,943
    Messages This Month:
    22
    Messages Last Month:
    43
    Messages Last 100 Days:
    259
    Messages Last Year:
    847
    Spol:
    Location:
    Sidh
    Ratings:
    +31,788 / 273 / -8
    Vrt:
    obronci Medvednice
    Ovako ih je i kraljica majka radila, osim ovog dijela sa komoračem.
    Ona bi ih natukla.
     
    • Like Like x 2
  20. sobranin

    sobranin Donator

       
    Joined:
    02.03.2010.
    Last seen:
    Yesterday at 22:53
    Messages:
    1,469
    Messages This Month:
    11
    Messages Last Month:
    8
    Messages Last 100 Days:
    97
    Messages Last Year:
    333
    Spol:
    Location:
    Sobra
    Ratings:
    +6,617 / 113 / -1
    Vrt:
    Mljet
    Morski ribolov:
    mljetski akvatorij
    Iduće godine probaj s komoračem, nećeš požalit. Masline dobiju poseban šmek.
    Nasijeci zelenih stabljičica (ne 'lišća') na dužinu 1/2 do 1 cm. i pomiješaj sa maslinama te puni boce. Ako su komadi predebeli, rasijeci uzdužno.
     
    Last edited: 02.12.2015.
    • Like Like x 4
    • Thanks Thanks x 1