1. Čišćenje foruma od neaktivnih članova

  Svi koji su registrirani na forumu, a nisu se ulogirali barem jednom u zadnjih 60 dana, biti će izbrisani pri slijedećem čišćenju foruma od neaktivnih usera. Ovakvo čišćenje foruma biti će pokretano otprilike svaka 1-3 mjeseca.

  Zadnje čišćenje provedeno 05/2015

  P.S. Ako se pokušate ulogirati, a ne prihvaća vam Username i Password (a bili ste registrirani prije), znači da ste izbrisani poradi neaktivnosti pri zadnjem čišćenju foruma. Najvjerojatnije vam nije username zauzet, pa se možete registrirati opet sa istim podacima.

  Za sve probleme pri registraciji kliknite ovdje!
  Ako i dalje imate problema, kliknite pri dnu stranice na Contact Us ili klikni Ovdje.

Najpoznatija tuja - 'Smaragd' u velikim problemima!

Discussion in 'Nametnici i bolesti biljaka' started by ginkgob, 13.02.2010..

Share This Page

 1. 13.02.2010.
  ginkgob

  ginkgob V.I.P.

  Joined:
  06.01.2010.
  Last seen:
  23.10.2015.
  Messages:
  767
  Spol:
  Muško
  Ratings:
  +68 / 4 / -0
  [JUSTIFY]Jedna od svjetski najpoznatijih tuja, a to je Thuja occidentalis 'Smaragd', odnosno kultivar obične američke (ili zapadne) tuje posljednjih godina učestalo propada, suši se dijelomično ili potpuno, prestaje biti rezistentna na orezivanje i prestaje biti omiljeni kultivar za ograde i živice upravo iz tih razloga.
  Naime, znamo da je ova vrsta tuje, a posebno ovaj kultivar porijeklom iz sjeverne Amerike. Prema nekim podacima kultivirana je još u 19. stoljeću, a ime je dobila upravo po svojoj boji koja je smaragdna - 'Smaragd'. U tijeku zime malo dobije smeđkastu boju, no beć prvim proljetnim suncem se zazeleni. U visinu smaragd naraste i do 6 metara, prvih godina sporo, a kasnije i po 50 cm na godinu. Može biti i kao soliterna biljka, a posebno je atraktivna za živice. Postoji jedno pravilo kod sadnje smaragdne ograde: naime, što ju gušće posadite to ćete dobiti ravniji "zid" načinjen od ove biljke i trebati će ju sve manje rezati. Smaragd podnosi orezivanja, ali ne jaka, no pravilnom sadnjom, kada se radi o ogradi, to i nije potrebno. Konkretno znam na nekoliko mjesta ograde visoke oko 4-5 m kojima je stijena gotovo potpuno ravna i ne orezuje se (sađena je na 40 cm). Jer, ta biljka svojim rastom ispunjava ona mjesta gdje ima otpora, a to je susjedna biljka i na taj način sama izravnava živicu ili ogradu. Obično ju se sadi na 50 cm biljka od biljke, što je prihvatljivo, no biljku nije potrebno mnogo orezivati, posebno ako se radi o vručem ljetu. Tada je to fatalno. Njezin habitus jest pomalo konusni, ali i stupoliki, a kada joj odrežete lišće grane će se prorijediti i početi će i sušenje. Imam niz takvih primjera posebno zadnju godinu dvije.
  Smaragd je kod nas zastupljen u oko 80% svih tuja koje se sade. Toliko se razmnožava, a razmnožava se reznicama i vrlo jednostavno, da je biljka od silnog tretiranja hormonima i encimima postala sve manje otporna, posebno sada kada tih kemijskih preparata za užiljavanje imate u svakoj trgovini. Biljke su bile i ostat će mnogo otpornije kada se razmnožavaju bez takvih dodataka. Već u startu biljku učimo na pomoć u rastu i životu! Zatim ju prihranjivanjo i folijarno i preko korijena - samo da što prije naraste. Tu smo očito sami krivi - i to je greška. Poznajem jednog prijatelja koji se desetljećima bavi i uzgojem tog kultivara, ali i mnoštva drugih i do sada nije koristio nikakva sredstva za užiljavanje. Kod njega smaragd visok oko 100 cm košta i do 150 kn, međutim njegov se smaragd dosta teško osuši. Kada se ne koriste ovi preparati užiljavanje nije sasvim sigurno. Stoga od npr. 100 reznica koje napikate bez hormona u dobrim uvjetima odlično je ako se primi 80%, a narednih, prvih godina biljka će nešto sporije rasti, no svakako će biti otpornija, jer se mora sama izboriti za opstanak. To vam je isto kada bi dijete stalno hranili samo bebimilima i takvim stvarima od prvog dana rođenja!
  U proizvodnji smaragda došlo je do hiperprodukcije i u Hrvatskoj jer se lako razmnožava sa dopinzima, pa joj je cijena strašno pala i to samo posljednjih 3-4 godine - imate smaragda u ogromnim količinama diljem Hrvatske cca 80-100 vis. (ekvivalent za oko 4 g stare biljke uzgojene sa dopinzima) i po 30-40 kn. Sada se dogodilo to da je smaragd postao biljka koju postepeno ljudi i izbjegavaju, traže zamjenske vrste i kultivare za svoje živice. Moramo voditi računa da ova vrsta tuje i nije naša autohtona biljka - premda je lijepa.
  Stoga opet savjet - pokušajte što više koristiti prilikom izrade Vašeg vrta, ograda i živica koristiti biljke koje imaju nekakve veze s našim podnebljem. Dosta uzgajivaća je to već shvatilo i počinju uzgajati druge vrste koje i inaće rastu autohtono kod nas, barem neke vrste kao borovica, tisa, recimo...
  Dodat ću i to da se tuje, kao i sve ostale uvezene i na silu prilagođene i kultivirane vrste, kao pačempresi, patise itd. u posljednje vrijeme sve teže uzgoje. Sve teže možete sačuvati ma životu takve biljke dulje vrijeme.[/JUSTIFY]

  [​IMG]
  Thuja occ. 'Smaragd'. Starost 8 godina. Visina cca 2,5 m. Ova biljka kod užiljavanja nije dobila nikakve dopinge i odlično se drži. Jednom ju (ili ih - jer ih imam više) uglavnom u lipnju folijarno prihranim fermentiranom koprivom i dodam malo Folifertila-T.


   
  Last edited: 13.02.2010.
 2. 03.05.2011.
  luka007

  luka007 Neregistrirani

  Last seen:
  A moment ago
  Ratings:
  +0 / 0 / -0
  A da li postoji rješenje za sušenje smaragda ili jednostavno treba zamjeniti cijelu živicu?  :hmmm:  Naime posađeni su prije tri god, nisu tretirani i visoki svojih 1,5 m
   

Share This Page

Ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavljajući korištenje ove stranice, prihvaćate naše uvjete za korištenje kolačića (cookies).