1. Dobrodošli na forum Pijani Tvor

  Za sve probleme pri registraciji kliknite na Help. Ako i dalje imate problema, kliknite na Contact i opišite svoj problem u e-mailu.

  Help Contact 

  Donirajte i postanite član Donator grupe (Premium Membership). Oglašavajte se na forumu Pijani Tvor ili neki drugi vid Marketinga.

  Donacije Oglašavanje Marketing

Najpoznatija tuja - 'Smaragd' u velikim problemima!

Discussion in 'Nametnici i bolesti biljaka' started by ginkgob, 13.02.2010..

 1. ginkgob

  ginkgob V.I.P.

  Joined:
  06.01.2010.
  Last seen:
  11.01.2016.
  Messages:
  768
  Spol:
  Ratings:
  +100 / 4 / -0
  [JUSTIFY]Jedna od svjetski najpoznatijih tuja, a to je Thuja occidentalis 'Smaragd', odnosno kultivar obične američke (ili zapadne) tuje posljednjih godina učestalo propada, suši se dijelomično ili potpuno, prestaje biti rezistentna na orezivanje i prestaje biti omiljeni kultivar za ograde i živice upravo iz tih razloga.
  Naime, znamo da je ova vrsta tuje, a posebno ovaj kultivar porijeklom iz sjeverne Amerike. Prema nekim podacima kultivirana je još u 19. stoljeću, a ime je dobila upravo po svojoj boji koja je smaragdna - 'Smaragd'. U tijeku zime malo dobije smeđkastu boju, no beć prvim proljetnim suncem se zazeleni. U visinu smaragd naraste i do 6 metara, prvih godina sporo, a kasnije i po 50 cm na godinu. Može biti i kao soliterna biljka, a posebno je atraktivna za živice. Postoji jedno pravilo kod sadnje smaragdne ograde: naime, što ju gušće posadite to ćete dobiti ravniji "zid" načinjen od ove biljke i trebati će ju sve manje rezati. Smaragd podnosi orezivanja, ali ne jaka, no pravilnom sadnjom, kada se radi o ogradi, to i nije potrebno. Konkretno znam na nekoliko mjesta ograde visoke oko 4-5 m kojima je stijena gotovo potpuno ravna i ne orezuje se (sađena je na 40 cm). Jer, ta biljka svojim rastom ispunjava ona mjesta gdje ima otpora, a to je susjedna biljka i na taj način sama izravnava živicu ili ogradu. Obično ju se sadi na 50 cm biljka od biljke, što je prihvatljivo, no biljku nije potrebno mnogo orezivati, posebno ako se radi o vručem ljetu. Tada je to fatalno. Njezin habitus jest pomalo konusni, ali i stupoliki, a kada joj odrežete lišće grane će se prorijediti i početi će i sušenje. Imam niz takvih primjera posebno zadnju godinu dvije.
  Smaragd je kod nas zastupljen u oko 80% svih tuja koje se sade. Toliko se razmnožava, a razmnožava se reznicama i vrlo jednostavno, da je biljka od silnog tretiranja hormonima i encimima postala sve manje otporna, posebno sada kada tih kemijskih preparata za užiljavanje imate u svakoj trgovini. Biljke su bile i ostat će mnogo otpornije kada se razmnožavaju bez takvih dodataka. Već u startu biljku učimo na pomoć u rastu i životu! Zatim ju prihranjivanjo i folijarno i preko korijena - samo da što prije naraste. Tu smo očito sami krivi - i to je greška. Poznajem jednog prijatelja koji se desetljećima bavi i uzgojem tog kultivara, ali i mnoštva drugih i do sada nije koristio nikakva sredstva za užiljavanje. Kod njega smaragd visok oko 100 cm košta i do 150 kn, međutim njegov se smaragd dosta teško osuši. Kada se ne koriste ovi preparati užiljavanje nije sasvim sigurno. Stoga od npr. 100 reznica koje napikate bez hormona u dobrim uvjetima odlično je ako se primi 80%, a narednih, prvih godina biljka će nešto sporije rasti, no svakako će biti otpornija, jer se mora sama izboriti za opstanak. To vam je isto kada bi dijete stalno hranili samo bebimilima i takvim stvarima od prvog dana rođenja!
  U proizvodnji smaragda došlo je do hiperprodukcije i u Hrvatskoj jer se lako razmnožava sa dopinzima, pa joj je cijena strašno pala i to samo posljednjih 3-4 godine - imate smaragda u ogromnim količinama diljem Hrvatske cca 80-100 vis. (ekvivalent za oko 4 g stare biljke uzgojene sa dopinzima) i po 30-40 kn. Sada se dogodilo to da je smaragd postao biljka koju postepeno ljudi i izbjegavaju, traže zamjenske vrste i kultivare za svoje živice. Moramo voditi računa da ova vrsta tuje i nije naša autohtona biljka - premda je lijepa.
  Stoga opet savjet - pokušajte što više koristiti prilikom izrade Vašeg vrta, ograda i živica koristiti biljke koje imaju nekakve veze s našim podnebljem. Dosta uzgajivaća je to već shvatilo i počinju uzgajati druge vrste koje i inaće rastu autohtono kod nas, barem neke vrste kao borovica, tisa, recimo...
  Dodat ću i to da se tuje, kao i sve ostale uvezene i na silu prilagođene i kultivirane vrste, kao pačempresi, patise itd. u posljednje vrijeme sve teže uzgoje. Sve teže možete sačuvati ma životu takve biljke dulje vrijeme.[/JUSTIFY]

  [​IMG]
  Thuja occ. 'Smaragd'. Starost 8 godina. Visina cca 2,5 m. Ova biljka kod užiljavanja nije dobila nikakve dopinge i odlično se drži. Jednom ju (ili ih - jer ih imam više) uglavnom u lipnju folijarno prihranim fermentiranom koprivom i dodam malo Folifertila-T.

   
  Last edited: 13.02.2010.
 2. luka007

  luka007 Neregistrirani

  Last seen:
  A moment ago
  Ratings:
  +0 / 0 / -0
  A da li postoji rješenje za sušenje smaragda ili jednostavno treba zamjeniti cijelu živicu?  :hmmm:  Naime posađeni su prije tri god, nisu tretirani i visoki svojih 1,5 m
   

Share This Page