1. Dobrodošli na forum Pijani Tvor

    Za sve probleme pri registraciji kliknite na Help. Ako i dalje imate problema, kliknite na Contact i opišite svoj problem u e-mailu.

    Help Contact 

    Donirajte i postanite član Donator grupe (Premium Membership). Oglašavajte se na forumu Pijani Tvor ili neki drugi vid Marketinga.

    Donacije Oglašavanje Marketing
Dismiss Notice

Pijani Tvor voli jesti i dijeliti kolačiće (cookies).

Daljnjim korištenjem ovog foruma (web stranice), prihvaćate upotrebu kolačića (cookies) web stranice Pijani Tvor.
Više o tome možete pročitati ovdje.

This page uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies.
Read more.
Ups!
Nisi se još uvijek registrirao na forum?
Nije problem, klikni ovdje i kroz 5 minuta si registriran i nećeš više uživati u ovoj poruci.

Ako si već registriran, onda je još manji problem. Klikni ovdje i ulogiraj se na forum.

 Usput, možeš kliknuti i na ova donja tri linka...

 Donacije|Oglašavanje|Marketing

Sirup od mente

Discussion in 'Sirupi' started by zmajica, 16.08.2008..

  1. zmajica

    zmajica Agent pučista

       
    Joined:
    15.04.2008.
    Last seen:
    13.10.2013.
    Messages:
    420
    Messages This Month:
    0
    Messages Last Month:
    0
    Messages Last 100 Days:
    0
    Messages Last Year:
    0
    Ratings:
    +29 / 0 / -0
    [justify]Evo recepta za sirup od mente za spravljanje soka kojeg mi je uvaljala susjeda, inače iz SLO:

    - 2 šake listova mente
    - 3 l vode

    Pustiti namočene listove u vodi 24 sata. Potom dodati:

    - 3 kg šećera
    - 6 g limunske kiseline

    I sve dobro prokuhati dok se šećer ne rastopi, te vruće naliti u sterilizirane staklene boce.
    Servira se razrijeđen s vodom uz dodatak kockica leda u koje se mogu dodati lisitći mente, te s kriškicom limuna.

    Pravo ljetno osvježenje. :znnttt: :bottle:[/justify]
    Sirup od mente, Pijani Tvor, vrtlarstvo, ribolov, gastronomija, gastro, www.pijanitvor.com, vrt, biljke, ribe, pijani, tvor, pijanitvor, gardening, fishing, garden, fish, bilje, pijanitvor.com, more, kuhanje, kuhinja
     
  2. Sunka

    Sunka Bog i Batina Staff Member

       
    Joined:
    08.04.2008.
    Last seen:
    Today at 04:45
    Messages:
    14,323
    Messages This Month:
    47
    Messages Last Month:
    103
    Messages Last 100 Days:
    308
    Messages Last Year:
    885
    Spol:
    Location:
    Crikvenica
    Ratings:
    +4,972 / 130 / -4
    Vrt:
    Crikvenica
    Morski ribolov:
    Kvarner
    Slatkovodni ribolov:
    Tribalj
    Ja probao ovaj sok, i mogu reć da je izvrstan...samo za moj ukus, malo manje šećera, a malo više limunske kiseline...
    Dobar je ovako preko ljeta jer menta osvježava izvrsno  :yes: 
     
  3. Gogi

    Gogi Neregistrirani

    Last seen:
    A moment ago
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Očeš nas pozvat jednom, da probamo to...šunka ima šečer, a ja ću sredit leda  :uimep:   :idea: 
     
  4. Sunka

    Sunka Bog i Batina Staff Member

       
    Joined:
    08.04.2008.
    Last seen:
    Today at 04:45
    Messages:
    14,323
    Messages This Month:
    47
    Messages Last Month:
    103
    Messages Last 100 Days:
    308
    Messages Last Year:
    885
    Spol:
    Location:
    Crikvenica
    Ratings:
    +4,972 / 130 / -4
    Vrt:
    Crikvenica
    Morski ribolov:
    Kvarner
    Slatkovodni ribolov:
    Tribalj
    Ni ne znaš kak su zmajevi opasni  :fiona: 
     
  5. plavusa

    plavusa Neregistrirani

    Last seen:
    A moment ago
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    ko voli malo žešće
    u litru rakije staviti nekoliko grančica mente ,ostaviti 10-ak dana procijediti i dodati meda po volji,prava zelena medica
     
    • Like Like x 1
  6. Blues

    Blues V.I.P.

       
    Joined:
    17.09.2008.
    Last seen:
    13.03.2014.
    Messages:
    1,734
    Messages This Month:
    0
    Messages Last Month:
    0
    Messages Last 100 Days:
    0
    Messages Last Year:
    0
    Ratings:
    +40 / 1 / -0
    super ali neznam kakvo je to

     
  7. Gogi

    Gogi Neregistrirani

    Last seen:
    A moment ago
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Ej plava, ja volim brutalnosti  :roflmao:  jel imaš kakav recept da iskombiniramo etanol 96% sa nečim...da dobijemo malo jači liker???  :hmlj:   :rtvb:   :rtvb:   :rtvb: 
     
  8. jafer1

    jafer1 Flurfek

       
    Joined:
    22.02.2010.
    Last seen:
    Thursday at 17:11
    Messages:
    318
    Messages This Month:
    0
    Messages Last Month:
    0
    Messages Last 100 Days:
    1
    Messages Last Year:
    8
    Spol:
    Ratings:
    +62 / 0 / -0
    S obzirom da svi kažete da je ovo odlično idem odma namočit lišće, pa ćemo sutra napraviti i sok. Hvala na receptu  :notworthy: 
     
  9. jafer1

    jafer1 Flurfek

       
    Joined:
    22.02.2010.
    Last seen:
    Thursday at 17:11
    Messages:
    318
    Messages This Month:
    0
    Messages Last Month:
    0
    Messages Last 100 Days:
    1
    Messages Last Year:
    8
    Spol:
    Ratings:
    +62 / 0 / -0
    Sirup je jednom riječju fantastičan (tako kažu svi koji su ga probali). Malo sam promjenil samo količine, te je dodano na 3 litre vode: 2,5 kg šećera i 12 g limunske kiseline. Sve ostalo je isto.

    Hvala zmajici na ovom finom sirupu  :rtvb:  :cheers:   :cheers: 
     
    • Like Like x 1
  10. balto

    balto Neregistrirani

    Last seen:
    A moment ago
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Evo nešto slično, samo bez kuhanja


    SOK OD MENTE

    6 litara hladne vode
    15 dag limunske kiseline
    rukohvat mente (može i 2, a ako je u vrijeme cvatnje okus je izrazitiji)
    5 kg šećera

    Rastopite limunsku kiselinu u hladnoj vodi i dodajte mentu. Ostavite da stoji 24 sata. Procijedite i dodajte 5 kg šećera i malo vinobrana. Sve miješajući rastopite. Procijedite kroz gazu i ulijte u boce.
     
    • Like Like x 1
  11. jafer1

    jafer1 Flurfek

       
    Joined:
    22.02.2010.
    Last seen:
    Thursday at 17:11
    Messages:
    318
    Messages This Month:
    0
    Messages Last Month:
    0
    Messages Last 100 Days:
    1
    Messages Last Year:
    8
    Spol:
    Ratings:
    +62 / 0 / -0
    Nisi samo napisal kolko to može dugo stajati, tj. rok trajanja...
     
  12. kbilic

    kbilic Aktivni

       
    Joined:
    09.12.2010.
    Last seen:
    31.03.2015.
    Messages:
    124
    Messages This Month:
    0
    Messages Last Month:
    0
    Messages Last 100 Days:
    0
    Messages Last Year:
    0
    Spol:
    Ratings:
    +98 / 6 / -0
    Meni to izgleda kao i za bazgu...znaci moglo bi stajati pola godine bez ikakvog problema  :ffwjj: 
     
  13. balto

    balto Neregistrirani

    Last seen:
    A moment ago
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Skoro da bi rekao "neograničeno"  :roflmao:  ...ali šalu na stranu. Imam još jednu bocu što smo radili prošle godine (puno smo radili) i potpuno je bistra, za razliku od recimo bazge koja mi izdrži do 6 mjeseci, pa ti onda procijeni. Možda menta sadrži u sebi nešto ala konzervans, pa se ne kvari... ne znam, ali evo trajeeee.....  :xqqa: 
     
  14. jecham

    jecham Neregistrirani

    Last seen:
    A moment ago
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Ako se sok drzi na hladnom ostaje dobar godinu dana bez problema.
     
  15. rot

    rot Aktivni

    Joined:
    22.03.2011.
    Last seen:
    10.07.2016.
    Messages:
    104
    Messages This Month:
    0
    Messages Last Month:
    0
    Messages Last 100 Days:
    2
    Messages Last Year:
    6
    Spol:
    Ratings:
    +39 / 1 / -0
    Treba pobrat samo lišće ili odrezat cijelu stabljiku pa odvojit lišće? Može li se to napravit i sada?
     
  16. jafer1

    jafer1 Flurfek

       
    Joined:
    22.02.2010.
    Last seen:
    Thursday at 17:11
    Messages:
    318
    Messages This Month:
    0
    Messages Last Month:
    0
    Messages Last 100 Days:
    1
    Messages Last Year:
    8
    Spol:
    Ratings:
    +62 / 0 / -0
    Treblo bi samo umijesto šećera staviti med, ali je skuplje. Inače 1 kg šećera zamjenjuje 1,3 kg meda.
     
  17. Zbracun

    Zbracun Staff Member

       
    Joined:
    08.09.2009.
    Last seen:
    Saturday at 15:58
    Messages:
    1,558
    Messages This Month:
    0
    Messages Last Month:
    8
    Messages Last 100 Days:
    23
    Messages Last Year:
    93
    Spol:
    Location:
    Kupa
    Ratings:
    +833 / 200 / -2
    Slobodno odreži stabljiku pa skini lišće. Samo nemoj porezat sve, nego samo koliko će ti trebat. Menta ti je korov, pa će bez problema nastavit rast i širit se. Sad ti i je najbolje vrijeme. Mlada je, ima dobar miris i okus.
     
  18. sobranin

    sobranin Donator

       
    Joined:
    02.03.2010.
    Last seen:
    Yesterday at 19:58
    Messages:
    1,468
    Messages This Month:
    10
    Messages Last Month:
    8
    Messages Last 100 Days:
    96
    Messages Last Year:
    338
    Spol:
    Location:
    Sobra
    Ratings:
    +6,589 / 113 / -1
    Vrt:
    Mljet
    Morski ribolov:
    mljetski akvatorij
    Uz  :grgljam: , ako smijem precizirat a iz mog iskustva:

    kod rezanja na svakoj grančici ostaviti 2, 3 reda najdonjih listova. Menta se lako omlađuje pa iz pazuha ostavljenih listova ubrzo izbiju mladi izboji.
    Na suhim i negnojenim terenima je dapače poželjno mentu tako kratiti i na taj način obnavljati jer bi inače išla u cvijet i zatim usahla ako je duže bez vode.
     
  19. mishica29

    mishica29 Neregistrirani

    Last seen:
    A moment ago
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Evo nekoliko praktičnih pitanja od mene...
    1. Koliko to gusto ispadne? Meni je rijetko ali je dosta slatko po tome sam procijenila da je valjda ispalo ok.
    2. Koliko dugo treba kuhati nakon što se šećer istopi?
    3. Mislim da sam mogla staviti još mente (srećom ima je dovoljno), moje je ispalo dosta okus po šećeru, manje po menti... (recimo da je bilo dvadesetak listića??)
     
  20. Zbracun

    Zbracun Staff Member

       
    Joined:
    08.09.2009.
    Last seen:
    Saturday at 15:58
    Messages:
    1,558
    Messages This Month:
    0
    Messages Last Month:
    8
    Messages Last 100 Days:
    23
    Messages Last Year:
    93
    Spol:
    Location:
    Kupa
    Ratings:
    +833 / 200 / -2
    Pročitaj ponovo prvi post. Piše da se kuha dok se šećar ne rasopi, šta znači da dalje ne treba. Očito imaš patuljastu šaku kad imaš samo dvadesetak listova. Nemoj se sramit kad stavljaš u šaku.
     
Loading...
Slične teme koje već jesu na forumu - Sirup mente
  1. zvoncica
    Replies:
    0
    Views:
    364
  2. markoplis
    Replies:
    0
    Views:
    783
  3. markoplis
    Replies:
    0
    Views:
    1,211