1. Dobrodošli na forum Pijani Tvor

    Za sve probleme pri registraciji kliknite na Help. Ako i dalje imate problema, kliknite na Contact i opišite svoj problem u e-mailu.

    Help Contact 

    Donirajte i postanite član Donator grupe (Premium Membership). Oglašavajte se na forumu Pijani Tvor ili neki drugi vid Marketinga.

    Donacije Oglašavanje Marketing

Vino od bazge

Discussion in 'Likeri, rakije i ostala alkoholna pića' started by Pepe, 18.05.2010..

  1. Pepe

    Pepe Neregistrirani

    Last seen:
    A moment ago
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Pozdrav, treba mi savjet za izradu vina od bazge. ovo je recept:
    Potrebno je 1 litra cvjetova bazge,

    2,25 kg šećera,

    1,35 kg grožđica,

    1 paketić vinskog kvasca,

    13,3 l vode.

    Cvatove bazge koji su ubrani po suhom i sunčanom vremenu odvojiti od peteljki, staviti u plastično vjedro posipati šećerom i zaliti vodom. Dodati aktivirani kvasac, vinari znaju kako se to radi. Vjedro pokriti polivinilskom folijom i ostaviti stajati 9 dana na miru, u toploj prostoriji. Nakon toga procijediti mošt, dodati mu grožđice i uliti u odgovarajuću hrastovu bačvicu.

    U hladnom i tamnom podrumu lagano vrenje (tiho vrenje) će trajati šest mjeseci. Tada vino preliti u čistu posudu, profiltrirati i puniti u boce. Osobno smatram da je količina kvasca prevelika u receptu, ali svejedno ako netko ima kakvog iskustva savjet bi super došao...

    Koristio bih vinski kvasac Uvaferm (10 grama pakiranje). Na specifikaciji je navedeno kako se koristi 25-40 grama/hl za bijeli most, crveno grozdje: 20-30 gr/hl, vocna kasa: 20-45 gr/hl.


    Help
    Post prebačen u Gastro kutak - novi topic.
    Ne moraš lupat enter usred rečenice (popravio sam)
     
    Last edited by a moderator: 19.05.2010.
  2. jafer1

    jafer1 Flurfek

    Joined:
    22.02.2010.
    Last seen:
    Monday at 05:59
    Messages:
    316
    Spol:
    Ratings:
    +60 / 0 / -0
    Sad ćemo postaviti jedno pametno pitanje: Koliko je to 1 litra cvjetova u gramima ili kilogramima ?

    I grožđice moraju isjeckane, ali ne samljevene.
     
  3. Pepe

    Pepe Neregistrirani

    Last seen:
    A moment ago
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Hvala. :uimep:  E neznam stvarno. Nekako gledam da je 1 litra cvjetova jedan kilogram, ali radije bi probao stavit možda malo više zbog okusa....
     
  4. Miljac

    Miljac The Last Crusader Staff Member

    Joined:
    17.05.2010.
    Last seen:
    Today at 14:00
    Messages:
    1,145
    Spol:
    Location:
    Karlovac - Crikvenica
    Ratings:
    +4,932 / 135 / -6
    Vino od bazge

    3 kg zrelih bobica bazge
    3 l vode
    1 kg šećera
    3 l laganog crnog vina

    Bobe bazge kuhamo u vodi oko pola sata. Potom procijedimo kroz gusto cjedilo ili gazu. Soku dodamo šećer i vino. Dobro promiješamo i pustimo da još jenom zavre. Kada se vrenje umiri i tekućina malo ohladi prelijemo u čiste boce i zatvorimo. Vino čuvamo u tamnom i hladnom prostoru.

    Plod se bere pri koncu ljeta kad sazrije, nikako ne berite zelene ili poluzelene plodove.
    Bobice sadrže puno vitamina C i drugih vitamina.
    Vino od bazge ljekovita je vitaminska bomba bogata bioflavonoidima, jonskom i jantarnom kiselinom. Ono detoksicira organizam i potpomaže u smanjenju kolesterola.

    I još jedan

    7 l vode
    2 kg šećera
    3 l probranih bazginih boba
    2-3 dag kvasca

    Vodu ulijemo u dovoljno velik emajlirani lonac, dodamo šećer i prokuhamo. Ohladimo i umiješamo brižljivo oprane, probrane bobe bazge bez peteljki. Ponovno ugrijemo malo ispod vrelišta, odmaknemo s vatre, pokrijemo, ohladimo i dodamo izmrvljeni kvasac. Dobro promiješamo da se kvasac ravnomjerno otopi. Napunimo 1 ili 2 staklene posude, zatvorimo i kroz zatvarač provučemo cijev, kroz koju će izlaziti ugljični dioksid. Zatvarač i cijev treba da dobro zatvore staklenu posudu. U pregibu cijevi uvijek treba da bude voda koja će sprečavati prodiranje bakterija. Cijev pokrijemo gazom. Vrenje će se najbolje odvijati na temperaturi od 20 °C. Ako je prehladno ili prevruće, umjesto vina nastat će ocat.
    U početku je vrenje vrlo burno, ali se ubrzo smiri. Nakon 8-10 tjedana, kad se vino izbistri, pažljivo ga pretočimo, ulijemo u boce, začepimo i spremimo do upotrebe.


    Mislim da samo vino od bobica ima tipična svojstva naznačena za "vino od bazge" iako je i ovo od cvjetova vjerojatno i ukusno i zdravo...
     
    • Thanks Thanks x 1
  5. Pepe

    Pepe Neregistrirani

    Last seen:
    A moment ago
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Hvala na receptima, samo ako mi još možeš reći dali se u drugom receptu misli na običan pekarski ili vinski kvasac?
     
  6. jafer1

    jafer1 Flurfek

    Joined:
    22.02.2010.
    Last seen:
    Monday at 05:59
    Messages:
    316
    Spol:
    Ratings:
    +60 / 0 / -0
    Kvasac za crna vina.
     
    • Thanks Thanks x 1
Loading...
Slične teme koje već jesu na forumu - Vino bazge
  1. IvanOs
    Replies:
    10
    Views:
    269

Share This Page